Categorieën
Social Media

Opiniepeiling

Naar aanleiding van het filocafé van 02/04/2023 (zie Terugblik van een moderator) hielden we in de week van 11 april een peiling op Facebook om een idee te hebben wat we gemiddeld als meest waardevol beschouwen.

Hierbij de einduitslag van de peiling.

1. Respect (14%)
2. Gezondheid (9%)
3. Vrijheid (8%) / Opvoeding (8%)

De top 3 roept een aantal vragen op.

Kan een teveel aan vrijheid zorgen voor een gebrek aan respect? Kan een teveel aan vrijheid de gezondheid in de weg staan? Kan een teveel aan vrijheid de oorzaak zijn van een gebrekkige opvoeding? Kan een goede opvoeding ervoor zorgen goed om te leren gaan met een teveel aan vrijheid? Kan een goede opvoeding ervoor zorgen dat je meer respect hebt? Kan een goede opvoeding ervoor zorgen dat je goed voor je gezondheid zorgt? Als je respect hebt voor jezelf, denk je dan vaak aan je gezondheid? Als je teveel respect hebt voor de vrijheid van anderen, kan dat uw eigen vrijheid in de weg staan? Is respect leren hebben het allerbelangrijkste bij het opvoeden? Wat is respect? Wat is vrijheid? Wanneer ben je vrij? Wat is gezond? Hoe voeden we onze kinderen best op?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar sowieso zijn deze vier begrippen heel waardevol voor iedereen. Een samenleving waarin eentje van deze vier ontbreekt, noemen we dystopisch. Een leven waarin alle vier aanwezig zijn, heeft sowieso een grotere kans op slagen.